Vicke Viking i EWK-galleriet
2011-06-27 09:59

20 JUNI 2011

Vicke Viking i EWK-galleriet

I sommar lyfter EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst fram EWK:s barnboksfigur Vicke Viking i i EWK-galleriet. Originalteckningar från arkivet visas hela sommaren.

Med sitt halvlånga hår och sin vikingahjälm med horn ser Vicke ut som vilken viking som helst. Men det är en väsentlig skillnad mellan Vicke och de andra vikingarna i Flake. Vicke Viking slåss aldrig. Istället använder han sitt huvud för att tänka ut fiffiga lösningar på allehanda problem.

EWK illustrerade den första boken om Vicke Viking 1963. Texten är skriven av Runer Jonsson som har inspirerats av böcker som Röde Orm av Frans G. Bengtsson och av de gamla isländska sagorna. Totalt blev det sju böcker om Vicke, men endast sex med teckningar av EWK.

Vicke Viking fick låna sitt utseende av EWK:s äldsta dotter Margareta. Hans lingula hår och pigga ögon går att känna igen från barndomsbilderna på dottern. Margareta har haft betydelse på flera sätt för Vicke Viking. När förlaget beslöt att ge ut böckerna en andra gång på 1980-talet ville de ha Vicke Viking i färg. Som utbildad designer var Margareta van att hålla i en pensel och tog på sig arbetet att färglägga illustrationerna. Sista boken om Vicke skrev Runer Jonsson 1994 men det är inte slutet på sagan om Vicke. Vicke Viking har publicerats i över 20 länder och i Tyskland och Japan är Vicke Viking populärare än någonsin.

Runer Jonsson (1916–2006), journalist och författare som fick stort genomslag på flera håll i världen med sina böcker om Vicke Viking. Vicke-böckerna har översatts till ett tjugotal språk och tv-serier och filmer om Vicke Viking visas fortfarande på flera ställen i världen. Förutom de sju böckerna om vikingapojken Vicke så har Runer Jonsson även skrivit historier om bronsålderspojken Ulme.

Under sitt 90-åriga liv hann Runer Jonsson publicera över 50 romaner och var från 19 års ålder även verksam som ensam redaktör för Nybro Tidning. Som samhällskommentator, kritiker och satiriker ser man honom bland annat i den mycket djärva och direkta kritiken av nazismen under 1940-talet.

Om EWK-galleriet

I EWK-galleriet sätter museet fokus på EWK:s konstnärskap. Där hänger hans originalbilder så att besökaren ska kunna följa hur Sveriges internationellt mest berömda politiske illustratör lät sin skisspenna gå över papperet och hur han drog sina tuschstreck och lade på sina färger. EWK-museet betonar betydelsen av att få se hantverket bakom de tryckta bilderna. I EWK-arkivet finns originalteckningar från 1947-1995.

FÖR MER INFORMATION:

Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Se pressbilder här