Husets historia

Strykjärnet - ett hus med historia

Arbetets museum ligger i Norrköping, på Laxholmen mitt i Motala ström. Huset byggdes 1916-1917 i armerad betong, den tidens modernaste material. Arkitekten Folke Bensow inspirerades av Laxholmens form och lät bygga en sjuhörning.

I folkmun kallas byggnaden Strykjärnet. Fram till 1934 var Strykjärnet väveri. Därefter användes fabriken för olika förberedande moment som tvinning, spolning, rullning, dressning och varpning. Som mest arbetade här 600 personer. De flesta var kvinnor. Om en av dessa kvinnor, rullerskan Alva Carlsson, handlar museets enda permanenta utställning.

Under 1960-talet las flera textilfabriker ned, men industribyggnaderna blev kvar. På 1980-talet väcktes industrilandskapet till nytt liv och idag är det ett av Sveriges mest intressanta och spännande områden. Efter en varsam renovering öppnade Arbetets museum 1991. Sverige hade fått ett nytt museum i det som Carl Milles en gång kallade ”landets vackraste industribyggnad”.

Strykjärnet är idag byggnadsminne och drivs som enskild stiftelse med LO, TCO, KF, ABF och Sensus som huvudmän.