Logga in
Café Strykjärnet

Bakverk, lättare luncher, internationellt utbud av te, cookies och läsk. Vi har öppet måndag - söndag kl. 11-17.

Café >>

 
Restaurang Laxholmen

Serverar en lunchbuffé med olika rätter, stort salladsbord och efterrätt mån-fre kl.11.14.

Restaurang >>

NYHETSBREV

Skriv in din mailadress och prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Öppettider

Kulturnatten_huset

 

Öppet vardag och helg

kl.11-17 hela sommaren

 

Fri entré till alla utställningar

 

HITTA TILL OSS 

 

BESÖKA MUSEET

 

facebook-icon

 

youtube-icon

 

 

 

Konferens

Lokatten

 

Gör din konferens till en annorlunda upplevelse. Industriell charm, personligt bemötande och god service hjälper dig att skapa ett lyckat möte. Välkommen!


Konferens kryddad med kultur >>

Bloggar

Tottes blogg

Följ med vår arbetslivsintendent Torsten Nilsson ut i Sverige och se arbetet på några arbetslivsmuseer.

 

Tottes blogg >>

 

Framtidsland

Följ våra ungdomsgrupper när de gestaltar sina visioner om det framtida, hållbara samhället. 

 

Bloggen Framtidsland >>

 

Hej Framtid

Följ med vår producent Ann-Sofie Axelsson i jakten på framtiden.

 

Bloggen Hej Framtid >>

I butiken

butiken

 

I vår butik hittar du allt från små tokiga leksaker till nyttiga bruksföremål. Specialdesignat eller serietillverkat. Enkelt eller exklusivt. Välkommen!

 

Vår butik >>

Centrum för politisk illustrationskonstCentrum för politisk illustrationskonst

 

EWK-museet ska med personutställningen, EWK-galleriet, temautställningarna, arkiv och seminarier bilda ett centrum för politisk illustrationskonst. Genom Centrum för politisk illustrationskonst vill vi stimulera, uteckla och bredda intresset för genren politisk illustration.

 

Nordiskt nätverk för politisk illustrationskonst

Arbetets museum har via EWK-museet tagit initiativet och bildat Nordiskt nätverk för politisk illustrationskonst. Nätverket syftar till att sätta fokus på denna genre och öka kunskapen om vad bilderna säger om samhället och om konstnärernas samhällsroll. I nätverket ingår Arbetets museum/EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst, Fredrik Stabel & Avistegnernes hus i Norge, Danske Bladtegnere i Danmark och Päivälehti museum - nyhetsarbetets och tryckteknikens historia i Finland.

 

Nätverket ska anordna tre konferenser där man problematiserar den politiska illustrationskonsten utifrån tre samhällsrelevanta teman som på olika sätt rör makten i det offentliga rummet.

Nätverket vill stimulera universitet, högskolor, folkhögskolor och museer att medverka i arbetet med att generera och förmedla ny kunskap om den politiska illustrationskonsten.

Nätverket ska utgöra en gränsöverskridande mötesplats för utbyte av erfarenheter som inspirerar till vidare samarbete och kontakt mellan praktiker och teoretiker, nationellt och internationellt.

Nätverket ska ha en samlande funktion för ett forskningsområde som ännu inte har utforskats i någon större utsträckning i Norden. Etableringen av detta nätverk är av stor betydelse för den framtida förståelsen för, förmedlingen av och forskningen kring den politiska illustrationskonsten. 


Resultaten från de tre konferenserna ska både presenteras i rapporter och ligga till grund för nordiska vandringsutställningar.

 

Changing the woman image – om kvinnan i tecknade serier

Den första fasens tema behandlar den förändring som pågår inom den politiskt kommenterande serietecknarbranschen, där en tidigare manlig struktur nu utmanas av att fler och fler kvinnliga serieskapare kliver in på arenan. På Internetforum diskuterar läsare, förläggare och serieskapare detta som en av alla förändringar som serieskapandet omfattas av. Hur framställs kvinnan idag i de tecknade serierna och hur framställdes hon tidigare? Utgår dagens kvinnliga serieskapare ifrån andra samhälleliga perspektiv än sina manliga kollegor och speglar dessa i så fall de normsystem som råder i samhället i övrigt?

 

Dokumentation från konferensen Att förändra bilden av kvinnan

 

Truth be told – om sanningen ska fram?

Behandlar ett tema som tar upp de tre tabun som finns i den arabiska cartoonistvärlden; politik, sex och religion. Att detta är ett ämne som i allra högsta grad rör Norden styrks av den kartonistkris som kom i efterspelet av Jyllands-Postens publicering av tio danska karikatyrer av profeten Muhammed i september 2005.  Frågan nätverket ställer sig är om man kan utmana rådande tabun? Och till vilket pris? Nordiskt nätverk för politisk illustrationskonst ser ett behov av att hitta en gemensam nordisk grund i dessa svåra frågor för att kunna utveckla en kompetens som efterfrågas allt mer idag, både nordiskt och internationellt.

 

Dokumentation från konferensen Truth be told?

 

Beyond the image – om politisk illustrationskonst som historisk källa

Behandlar ett outforskat område där fokus ligger på att studera den politiska illustrationskonsten som vittnesmål. Bilderna tecknas för en samtid utifrån dagsaktuella ämnen och ger oss därmed en direkt bild av en samtid. Utifrån dessa bilder kan man studera hur förhållningssättet till makten förändras över tid och hur olika normer och värderingar fluktuerar. Detta kan säga oss mycket om den politiska illustrationskonsten som språkrör i det offentliga rummet.

 

Dokumentation från konferensen Beyond the image

 
    Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping
Telefon: 011-18 98 00 (växel)
Fax: 011-18 22 90
epost: info@arbetetsmuseum.se
Öppet alla dagar 11-17
Tisdagar till 20 (ej kvällsöppet juni-aug)
Fri entré
Museet är stängt: långfredagen, påskafton
midsommarafton, midsommardagen, julafton
och nyårsdagen