Årets arbetslivsmuseum

Foto: Göran Magnusson

2013 - S/S Trafik Hjo

S/S Trafik Hjo har utsetts till Årets Arbetslivsmuseum 2013. S/S Trafik utgör en unik spillra av en svunnen transporthistoria, som hade stor betydelse för landets utveckling. På den K-märkta ångaren kan dagens besökare studera hur man färdades för drygt hundra år sedan.

Ångaren S/S Trafik gick sträckan Hjo – Hästholmen från 1892 till 1959, då fartyget blev stationär och användes som kafé ett antal år. S/S Trafik räddades från skrotning 1972, efter en namninsamling initierad av Signe Carlsson i Hjo. Ett gigantiskt arbete på ca 30 000 ideella timmar lades ner på fartygets upprustning. Vissa arbeten lejdes bort till Sjötorps varv där fartyget låg i fem år.

S/S Trafik har aldrig genomgått några märkbara förändringar sedan fartyget byggdes 1892 och det gör ångaren unik. Målsättningen vid upprustningen var också att inga förändringar skulle göras, utom de som myndigheterna krävde. Pengar till projektet samlades in genom olika aktiviteter såsom andelsförsäljning, lotterier, souvenirförsäljning och loppmarknad.

1977 gjorde S/S Trafik en bejublad återfärd till hemmahamnen i Hjo. S/S Trafik är för många förknippad med angenäma minnen och massor av människor var där för att hälsa sin gamla båt välkommen hem. I Hjo hamn genomförs numera både planerade och spontana visningar där man bland annat får se maskinrummet och kabyssen (köket), som är i originalutförande.

S/S Trafik gör ca 20- 25 reguljära turer under sommaren till Visingsö, Vadstena och Hästholmen. Kortare rundturer och jazzturer görs också.

Fartyget vårdas och drivs av föreningen Sällskapet S/S Trafiks Vänner som har ca 600 medlemmar. Förutsättningen för verksamheten är och har alltid varit att alla jobbar gratis.

Tidigare vinnare

2012 Qvarnstensgruvan Minnesfjället (Lugnås, Västergötland)
2011 Jädraås-Tallås Järnväg (Gästrikland)
2010 Skebobruks Museum (Norrtälje, Uppland)

Nominera 2014 års vinnare

Vi vill genom att utse Årets arbetslivsmuseum 2014 göra ett försök att tacka och uppmuntra alla dessa fantastiska kulturarvsbevarare. Utan deras arbete hade vi inte lika många historier att berätta och lika många smultronställen att besöka. Nominera ditt favoritmuseum!

Vilka museer kan nomineras?

Alla museer som finns med i databasen www.arbetslivsmuseer.se  kan nomineras.

Vem kan nominera?

Vem som helst kan nominera ett arbetslivsmuseum. Men det är ju inte helt fel om man besökt museet någon gång och känner till verksamheten.

Hur går nomineringen till?

Skicka ett brev på max en A4 där du berättar varför just det här museet borde utses till Årets arbetslivsmuseum. Titta på punkterna nedan, hittar du några av dessa hos ditt museum?

• Stabilitet, långsiktiga strategier
  • Genusperspektiv
  • Ideellt engagemang
  • Kunskapsbevarande
  • Nöjda besökare
  • Pedagogiskt arbete
  • Tillgänglighet
  • Utställningar
  • WOW-effekt

Årets arbetslivsmuseum

Laxholmen, 602 21 Norrköping

Skicka gärna med broschyrer, bilder och annat som kan berätta om museet.

Vad vinner museet?

Det museum som utses till Årets arbetslivsmuseum vinner äran och allas respekt, en emaljskylt med det egna namnet och texten Årets arbetslivsmuseum samt prissumman 25 000 kronor.

Vem utser pristagaren?

Årets arbetslivsmuseum utses av en jury som i sin tur utses av Arbetets museum, Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd, Statens Försvarshistoriska museer, Statens Maritima Museer och Sveriges Järnvägsmuseum.