Arbetslivsmuseer

arbetslivsmuseer

Arbetslivsmuseer i Sverige

Arbetslivsmuseerna i Sverige bevarar industrisamhällets kulturarv och berättar om arbetsplatser och yrken som inte längre existerar. I Sverige finns det:

1 449 arbetslivsmuseer
7 000 000     föremål (ett av dessa föremål är en komplett fabrik, ett ullspinneri)
16 200 fordon
5 300 byggnader
15 000 personer engagerade i ideellt museiarbete

Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades. Under den första industrialiseringen lokaliserades arbetet till platser där det fanns strömmande vatten som kunde ge energi till maskinerna eller andra lokala förutsättningar för driften. Många av arbetslivsmuseerna finns därför på mindre orter eller landsbygd och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet. Arbetslivsmuseerna ligger ofta på natursköna platser och blir på flera sätt viktiga delar av besöksnäringen på orten. Arbetslivsmuseerna är vanligtvis öppna sex månader, från maj till september, och trots denna korta säsong når man fantastiska besökssiffror. Tyvärr finns det ingen ordentlig statistik för besökssiffrorna.

Arbetets museum beräknar att det finns minst 15 000 personer som engagerar sig i bevarandet av arbetslivsmmuseerna. Det mesta av arbetet sker ideellt av människor med kärlek till historia och kulturarv. Alla engagerar sig utifrån sina egna förutsättningar och möjligheter.

Majoriteten av arbetslivsmuseerna behöver ekonomiskt stöd för att kunna bedriva sin verksamhet. Vissa av museerna får stöd från kommunen eller EU. Andra finansieras genom intäkter från aktiviteter t.ex. traditionsfartyg och museijärnvägar får sin verksamhet att fungera tack vare trafikintäkter.

Arbetets museum och arbetslivsmuseerna

Arbetets museum fungerar som ett stöd till arbetslivsmuseerna,  bl.a. genomförs kurser i museiämnen regelbundet .

Årets möten konferenser och utbildningar >>

Tre långsiktiga profilfrågor

Kunskap: Bevarandet av Industrisamhällets kulturarv kräver stora kunskaper. Arbetets museum vill bygga upp en kunskapscentral för såväl tekniska som immateriella kunskaper som krävs för bevarandet av industrisamhället.

Museistatistik för arbetslivsmuseer: Museistatistik behövs för att på ett tydligare sätt vissa upp vikten av arbetslivsmuseernas arbete både som museer och som besöksattraktioner. Syns man inte finns man inte.

Museiackreditering: I Storbritannien tillämpas ett system där Independent museums måste ha en ackreditering som museum för att kunna få vissa bidrag. Ackrediteringen innebär bland annat att Independent museums på ett tydligt sätt måste samarbeta med offentligt finansierade museer, visa upp en museal kompetens och långsiktiga strategier. Systemet är spännande och det är angeläget att utreda hur systemet skulle kunna fungera under svenska förhållanden.