Läs och lyssna på berättelser

Lyssna på berättelser

Arbetets museum samlar på berättelser om människors vardag. Här kan du lyssna på några av berättelserna som finns i vårt arkiv, människors egna röster om arbete och vardagsliv.

Vi skröt om att ha vatten inne!

2009-2011 drev Arbetets museum ett insamlingsprojekt om hushållsarbete och vardagsliv på 1950- och 1960-talen. Genom upprop, intervjuer och skrivarcirklar samlades över tvåhundra berättelser in. 26 av dessa publicerades i museets antologi Vi skröt om att ha vatten inne!. I boken möts vi av en brytningstid i Sveriges moderna historia, där modernt och omodernt, uppbrott och följsamhet mot tidens ideal varvas om vartannat. Fem av bokens berättelser har även lästs in. Du kan lyssna eller ladda ner nedan. Boken finns till försäljning i museets butik och på nätbokhandlar.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Ladda ner

1. Kärstin Schröder, 8,5 min

2. Bill Rasmusson, 6,5 min

3. Sirpa Ingvaldsson, 8 min

4. Margareta Jarskog, 8,5 min

5. Anne Giertz, 8 min

Läs berättelser

Här kan du läsa berättelser ur vårt arkiv och kanske inspireras att lämna din egen berättelse.

Minnesinsamling om hushållsarbete och vardagsliv under 1950- och 1960-talen (2009-2011)

2009-2011 drev Arbetets museum insamlingsprojektet Hushållsarbete och vardagsliv på 1950- och 1960-talen. Genom upprop, intervjuer och skrivarcirklar samlades över tvåhundra berättelser in. 26 av dessa publicerades i antologin Vi skröt om att ha vatten inne! Läs några av insamlingens berättelser genom att klicka på nedanstående länkar:

Birgittas berättelse >>

Sunes berättelse >>

Ullas berättelse >>

Minnesinsamling med Handelsmedlemmar (2004–2005)

De 62 inkomna berättelserna skildrar handelsanställdas arbetsvillkor under senare delen av 1900-talet. De beskriver de tekniska och sociala förändringar som arbete inom handeln har genomgått samt enskilda levnadsöden. Läs berättelser genom att klicka på nedanstående länkar

Astas berättelse >>

Gunnels berättelse >>

Minnesinsamling med homosexuella, bisexuella och transpersoner (2004)

Sommaren och hösten 2004 genomförde Arbetets museum och EU:s Equalprojekt Homo- och bisexuella i omsorgen och Normgivande mångfald en insamling av självbiografiska skildringar där vi vände oss till homosexuella, bisexuella och transpersoner. Insamlingen fick 44 svar. Tolv av dessa publicerades i skriften Här har du mitt liv – skildringar vid sidan av normen.

Berättelse 1 >>

Berättelse 2 >>