Forskningsprogram

Arbetets museums forskningsprogram Yrken och arbetsliv i nya former (2000), anger riktningen i vår verksamhet.

Vi undersöker villkoren för arbete och vardagsliv genom att jämföra och förstå nutida förhållanden i relation till historiska villkor och sammanhang. Vi intresserar oss för såväl personliga erfarenheter som för samhällsmönster och strukturer.

Dessa förhållanden belyses särskilt utifrån frågor om genus, klass, makt, generation och etnicitet. I forskningsprogrammet beskrivs vår arbetsmodell, samverkansspiralen. Modellen innebär gränsöverskridande samverkan mellan vetenskaplig, erfarenhetsbaserad och konstnärlig kunskap. Ladda hem forskningsprogram som pdf-fil här

Museet är medlemmar i nationella och internationella nätverk för insamling och dokumentation, så som Nätverket för samtidsdokumentation och COMCOL.

Rådet för yrkeshistorisk forskning

Arbetets museum har som uppgift att dokumentera, utforska och skildra kvinnors och mäns arbetsliv i historien och samtiden. Museet har en vetenskapligt rådgivande instans, Rådet för yrkeshistorisk forskning, som är sammansatt av representanter från museer, arkiv, universitet och högskolor.

Rådet har två huvuduppgifter. Det ska dels verka för en god vetenskaplig nivå i museets arbete med arbetslivets villkor och yrkens betydelser. Dels förmedla och förstärka museets kontakter med forskningen vid landets universitet och högskolor i syfte att stimulera ett ömsesidigt utbyte som kan ge nya perspektiv och kunskaper. I samarbete med forskningsrådet arrangerar museet regelbundet yrkeshistoriska seminarier och konferenser.

Ledamöter i forskningsrådet

Maths Isacson, Uppsala universitet, ordförande
Niklas Cserhalmi, Arbetets museum, vice ordförande
Marinette Fogde, Arbetets museum, sekreterare