År 8 – gymnasiet

FramtidslandFramtidslandUtställningens sida - Framtidsland >>

Erbjudanden år 8 - gymnasiet

Vi är en alternativ lärmiljö för högstadiet och gymnasiet. Vi ger nya perspektiv, diskuterar och sätter igång tankeprocesser genom att lyfta fram olika synsätt och personberättelser. De teman som vi berör och diskuterar kan ni också fortsätta att arbeta med i skolan. På så sätt vill vi bidra till att eleverna blir självständiga reflekterande individer.

Information om gruppresa med klassbiljett (Östgötatrafiken) >>

Framtidens utmaningar är jättelika med klimathot, ekonomiska kriser och sociala klyftor. Men en omställning är möjlig. Att skapa en framtid där vi bor, arbetar och lever hållbart. Utställningen Framtidsland vill inge hopp, mod och vilja att förändra.

Följ med till Framtidsland och fundera över hur era val i vardagen påverkar framtiden. Ungdomar ger sin framtidsvision. Forskare svarar på ungdomars frågor om framtiden. Tillsammans tittar vi på möjliga lösningar för en hållbar utveckling. I höst lanserar vi fler temavisningar i utställningen Framtidsland men redan nu kan ni boka en allmän visning av utställningen som ger överblick av utställningens delar och innehåll.

När: tillsvidare

Var: Plan 5

Tid: 60 min

Innehåll: berättelser, samtal och reflektion

Antal: max 30

- för Framtidsland

Utställningens sida - Framtidsland >>

Lärarinstruktion Framtidsland - inför besöket (pdf)

Lärarinstruktion Framtidsland - efter besöket (pdf)

Lärarinstruktion Framtidsland - framsida (pdf)

Jobbcirkus goes Framtidsland

Under det senaste läsåret har 171 skolklasser besökt utställningen Jobbcirkus för att diskutera yrkesval och framtidskval. Utställningen är nu borta men till ht 2014 fortsätter vi att arbeta med dessa ämnen i utställningen Framtidsland. Mer info kommer.

Uppgift för klassen innan besök >>
Lärarinstruktion till uppgift >>

Allas lika värde

Workshopen utgår från bilder av tecknaren EWK och tar avstamp i alla människors lika värde.

EWK: s bilder utgör en resurs för arbete med samtidsfrågor och politik på ett alternativt sätt. I diskussioner och värderingsövningar försöker vi att upptäcka våra egna fördomar och identifiera orättvisor. Vem är jag? Hur vill jag att andra ska uppfatta mig? Hur vill jag bli bemött? Hur gör man om man vill påverka?

Var: EWK-museet

Tid: 1,5 timme

Innehåll: värderingsövningar, bildreflektioner

Kostnad: 750 kr

för Allas lika värde

EWK-museets sida >>

Kris & Vision - Våga älska Norrköping

Upplev en utställning som berättar hur Norrköping blev den stad den är idag. Kris & Vision – Våga älska Norrköping låter varje besökare se en bekant stad i ett nytt ljus. På olika sätt visas hur Norrköpings stad genom historien har upplevt både stora framgångar och svåra motgångar. Dessa upp- och nedgångar har präglat Norrköping och dess befolkning.  Ur kriserna har man format nya visioner, men visionära projekt har också förvandlats till kriser. För att förstå vad staden är idag behöver man förstå dess historia. Vad kan vi lära oss av de kriser och visioner som varit och hur kommer de att se ut i framtiden?

När: 10 december 2011 - fyra år framåt

Var: utställningen Kris & Vision - Våga älska Norrköping

Tid: 45 minuter

Innehåll: visning, dialog

- för Kris & Vision

Utställningens sida - Kris & Vision >>

Handledning för lärare >>

Alvas historia

Alva föddes 1909 i en fattig familj på Vikbolandet. Som 16-åring flyttade hon in till staden för att börja arbeta på Strykjärnet. Vad var det för arbete som mötte henne? Vad var det för miljö hon lämnade? Alva arbetade ända fram till pensionen inom textilindustrin. I visningen berättar museets pedagog, som iklätt sig rollen som Alva, om hennes liv på och omkring Strykjärnet.

Var: utställningen Alva i trapphuset

Tid: 30 min

Innehåll: dramatisering, dialog

Antal: max 20 elever

- för Alvas historia

Utställningens sida - Historien om Alva >>

I EWK:s fotspår

Illustratören Evert ”EWK” Karlsson föddes 1918 i torpet Rävbrinken utanför Mogata i Söderköpings kommun och blev senare världsmästare i teckning med bilder som publicerades i bland annat i New York Times . Följ med en av museets pedagoger som berättar om EWK:s resa från bondson på svenska landsbygden till de politiska finrummen runt om i världen och få en inblick i vad politisk illustrationskonst är.

Var: EWK-museet

Tid: 45 minuter