Industrilandskapet

huset_ovan

Industrilandskapet

Arbetets museum är beläget mitt i ett av Europas mest intressanta industrilandskap, vid Motala Ström i centrala Norrköping. Området domineras av Strömmens forsande vatten och av ståtliga fabriksbyggnader.

Husen påminner oss om den tid då nästan allt svenskt ylletyg tillverkades i Norrköping - Sveriges största industristad, som då kallades för lilla Manchester.
Det var inte utan en viss stolthet som fabrikörerna såg skogen av skorstenar som ett tecken på framgång.

De flesta husen kom till mellan 1850 och 1917 och präglas av enkelhet. Gula putsade fasader kontrasterar fint mot röda tegelväggar. Ankarjärn, brandtorn och tornspiror förhöjer skönheten. De spröjsade fönstren med bågformad överkarm är typiska. De behövdes för att släppa in så mycket ljus som möjligt.

Flera arkitekter har varit verksamma här: Carl Theodor Malm, Theodor Glosemeyer, Karl Flodin, Knut Philström, Werner Northun m fl.