Kunskap

Rapporter

Gjutning och bearbetning av glidlager
Denna skrift är en sammanställning av de erfarenheter som erhållits under det av Riksantikvarieämbetet finansierade projektet ”Dokumenterad Gjutning och Bearbetning av Glidlager”. Projektet har till stor del genomförts på ångloket THOR samt på sommarvagnen SRJ Coö 37.

Skrift - Gjutning och bearbetning av glidlager >>

Decauvillesystemet - från Paris till mörkaste Småland
AK1203
KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN
Avdelningen för teknik- och vetenskapshistoria
Industrihistoria:
Samhällets omvandling
Författare: Per Englund
Handledare: Maths Isacson
Framlagd: 2009-05-27

Uppsats - Decauvillesystemet - från Paris till mörkaste Småland >>
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Utredning om Dalälvarnas Flottningsmuseum & Rosenlöfs Tryckerimuseum
Hösten 2008 kontaktade Sandviken kommun Arbetets museum med förfrågan om en utredning av Stiftelsen Rosenlöfs Tryckerimuseum och Dalälvarnas Flottningsmuseum. Utredningens museer är båda två stiftelser som initierats av Sandvikens kommun och Kommunen äger i bägge fallen byggnader och mark. Museerna har hamnat i en negativ spiral med sjunkande besökstal och en stor osäkerhet inför framtiden. Målet med utredningen är att bryta denna negativa spiral och finna nya vägar för hur museiverksamheten skall utvecklas. Läs utredningen! (pdf 2 588 kB)

Utredning - Dalälvarnas Flottningsmuseum & Rosenlöfs Tryckerimuseum >>

Antikvarisk maskinrenovering                     Bengt Spade och Hans Wessman 2007-10-240
För det mesta är den maskin som ska rustas upp i brukbart skick. Om inte, så kan det bero på att något är trasigt eller kraftigt förslitet eller att en eller flera delar har plockats bort eller kanske rent av att det inte finns någon som kan sköta maskinen. Vid renovering av en maskin som ska fungera i något slag av arbetslivsmuseum bör man bland annat tänka på följande. Läs rapporten! (pdf)

Rapport -  Antikvarisk maskinrenovering >>

Obrutna processlinjer

En studie i vilka arbetslivsmuseer som fortfarande är producerande.

Studie - Obrutna processlinjer >> (pdf, 96 kB)

Enkätundersökning bland arbetslivsmuseerna i Västra Götaland  2006-11-15

Syftet med undersökningen var att göra en kartläggning av arbetslivsmuseerna i Västra Götaland och därigenom få svar på frågor om bakgrund och struktur, turism och marknadsföring, besök, nätverk, samt kontakter med skola och kommun. Läs rapporten! (pdf, 487 kB)

Redovisning - Enkätundersökning bland arbetslivsmuseerna i Västra Götaland >>