Hotade tecknare och kampen för yttrandefrihet i ny utställning
2014-11-28 00:00

Hotade tecknare och kampen för yttrandefrihet i ny utställning

Politiska tecknare kallas ibland pressens friaste pennor. Med sina bilder häcklar de makten och visar på brister i samhället. Men att slåss för rättvisa är farligt för satirtecknare i många länder. Utställningen Hurra för yttrandefriheten hyllar dessa dolda hjältar och det fria ordet.

Misshandlade, åtalade och hotade. Vissa blir till och med dödade. Många tecknare som vågar kritisera politiker, religiösa ledare och storföretag riskerar att få betala ett högt pris för sina bilder.

– De sprids med pressen till miljontals läsare, och att makthavarna är rädda för tecknarnas vassa pennor visar på bildens kraft att påverka. Det gör satirtecknare till en lika viktig röst för yttrandefrihet som författare och journalister, säger Andreas Nilsson på EWK-museet – Centrum för politisk illustrationskonst vid Arbetets museum i Norrköping.

Hurra för yttrandefriheten presenterar några av de här modiga hjältarna som kämpar för det fria ordet i bland annat Syrien, Bangladesh och Mexiko. Att få vara öppen med sina åsikter och sprida information i tal, skrift eller bild är en mänsklig rättighet. Ändå lever miljarder människor i länder där de saknar yttrandefrihet.

Utställningen visar även bilder av norska tecknare som kommenterar hoten de ser mot det fria ordet. I år firar Norge 200 år av yttrandefrihet, som garanterades i den norska grundlagen som antogs 17 maj 1814. Två av tecknarna som medverkar har förföljts i sina hemländer och bor sedan några år i Drøbak, en av Norges fristäder som ger skydd åt hotade satirtecknare för att de ska kunna fortsätta kämpa mot förtyck och orättvisor med sina bilder.

Hurra för yttrandefriheten visas 5 december–26 april 2015. Utställningen är producerad tillsammans med Avistegnernes Hus i Drøbak och organisationen Cartoonist Rights Network International.

PRESSBILDER från utställningen finns på www.arbetetsmuseum.se under press/pressbilder.

VÄLKOMMEN PÅ PRESSVISNING:
När: Fredag 5 dec kl 10
Var: Arbetets museum, plan 3
Medverkande: Andreas Nilsson från EWK-museet – Centrum för politisk illustrationskonst, Arifur Rahman som blev världens första fristadstecknare för några år sedan samt Vigdis Wolden från Avistegnernes Hus i Drøbak och aktiv i stadens fristadsarbete.

Under eftermiddagen deltar de sedan i ett panelsamtal kring yttrandefrihet kl 13. Medverkar gör även exilkonstnärer i Norrköping och företrädare för stadens arbete med att bli Sveriges nästa fristad.

FÖR MER INFORMATION:
Andreas Nilsson, EWK-museet – Centrum för politisk illustrationskonst, tel: 070-264 66 30, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den
Helena Karlsson, kommunikationschef Arbetets Museum, tel: 070-823 17 09, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Ewert Karlsson (1918–2004) från Mogata i Östergötland, känd under signaturen EWK, är en av Sveriges största politiska illustratörer. EWK museet – Centrum för politisk illustrationskonst på Arbetets museum har möjliggjorts tack vare donationer från Centerpartiet, LRF, Aftonbladet och Söderköpings kommun.

Arbetets museum har det nationella uppdraget att skildra människors arbete, liv och villkor i sin verksamhet. I museets utställningar, seminarie- och programverksamhet vill museet väcka frågor för att få igång diskussioner och vara en del i den samtida debatten.