Vinnarna av Arbetets museums Dokumentärfotopris 2014 utsedda
2014-09-26 00:00

Vinnarna av Arbetets museums Dokumentärfotopris 2014 utsedda

Arbetets museums dokumentärfotopris tilldelas fotografer som är opinionsbildande, socialt engagerade och som skildrar Arbetets museums kärnvärde kring allas lika värde. I år har foto-priset kompletterats med att juryn uppmärksammar en inspirerande eldsjäl inom svenskt foto.

Vinnare – Årets dokumentärfoto

Johan Sundgren får 25 000 kronor för sitt projekt "I lampans sken" som är en arbetsskildring med fokus på en verklighet som berör många men som sällan syns i det offentliga. Johan tar steget som anställd i hemtjänsten in i pågående liv på upphällningen. Men han dokumenterar inte bara pensionärernas livssituation och hemmiljö. Han låter också de gamla ta bilder av honom själv i arbete och ger därmed en hel yrkeskår ett ansikte. Vi och dom, tillsammans, där såväl bildernas som vardagens svärta och ljus i samverkan skapar suggestiva och berörande berättelser.

Roger Thuresson får 25 000 kronor för att han lyckas fånga världen både på bredden och djupet och där hans bildjournalistik - som är ett föredöme för många yngre fotografer - blir till självlysande dokument av vår nutid. Hans breda samhällsengagemang spänner från världens konflikthärdar över mexikanska emigranter till utsatta tiggare men fångar också dagen i det vi kallar vardagsliv.

Klara Källström och Thobias Fäldt får 25 000 kronor för sin fotografiska kreativitet som inbegriper både konstnärliga och dokumentära kvaliteter utöver det vanliga. I projektet "Wikiland" lyckas de exempelvis skildra mediauppståndelsen runt Wikileaks-grundaren Julian Assanges husarrest i London på ett befriande nytt sätt. Deras rika och varierade produktion - var för sig och tillsammans - röjer en nyfikenhet på världen som möts där konst och samtidsfotografi blir ett.

Utmärkelse – Inspirerande eldsjäl inom svenskt foto

Gunilla Knape får 25 000 kronor för sina mångåriga insatser att höja bildens status, både i Sverige och utomlands. Som mångårig chef för Hasselblad center, på senare år forskningschef har hon varit högst delaktig i att öka exempelvis Hasselbladsprisets anseende världen över. Hon prisas också för sitt publicistiska värv, där vi framför allt vill framhålla hennes gedigna och uppmärksammade arbete runt den sydafrikanske fotografen Ernest Cole och den utställning av hans bilder hon sett till att turnera världen runt.

Juryn består av Marianne Högmark, (ABF), Caroline Lund (Sveriges Konstföreningar, Sensus), Börje Söderström (LO), Lennart Frykskog (TCO), Michael Hagström (KF), Göran Widerberg (Dagens Arbete) samt Niklas Cserhalmi och Johanna Haverlind (Arbetets museum). Arbetets museums huvud-män LO, TCO, KF, ABF och Sensus bidrar med prissummorna. Priset delas ut för fjortonde året i rad.

PRISUTDELNING: 18 november, kl 10.00 Arbetets museum, Norrköping

Media är välkommen till prisutdelningen. Ett urval av bilder finns under Pressbilder på Arbetets museums hemsida. För mer information, kontakta Helena Karlsson, Kommunikationschef, Arbetets museum, 070-8231709.
Läs mer om prisutdelningen och det kompletta programmet i inbjudan.

FÖR MER INFORMATION:

Arbetets museum har det nationella uppdraget att skildra människors arbete, liv och villkor i sin verksamhet. I museets utställningar, seminarie- och programverksamhet vill museet väcka frågor för att få igång diskussioner och vara en del i den samtida debatten.