Logga in
Café Strykjärnet

Bakverk, lättare luncher, internationellt utbud av te, cookies och läsk. Vi har öppet måndag - söndag kl. 11-17.

Café >>

 
Restaurang Laxholmen

Serverar en lunchbuffé med olika rätter, stort salladsbord och efterrätt mån-fre kl.11.14.

Restaurang >>

NYHETSBREV

Skriv in din mailadress och prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Öppettider

Kulturnatten_huset

 

Öppet vardag och helg

kl.11-17 hela sommaren

 

Fri entré till alla utställningar

 

HITTA TILL OSS 

 

BESÖKA MUSEET

 

facebook-icon

 

youtube-icon

 

 

 

Konferens

Lokatten

 

Gör din konferens till en annorlunda upplevelse. Industriell charm, personligt bemötande och god service hjälper dig att skapa ett lyckat möte. Välkommen!


Konferens kryddad med kultur >>

Bloggar

Tottes blogg

Följ med vår arbetslivsintendent Torsten Nilsson ut i Sverige och se arbetet på några arbetslivsmuseer.

 

Tottes blogg >>

 

Framtidsland

Följ våra ungdomsgrupper när de gestaltar sina visioner om det framtida, hållbara samhället. 

 

Bloggen Framtidsland >>

 

Hej Framtid

Följ med vår producent Ann-Sofie Axelsson i jakten på framtiden.

 

Bloggen Hej Framtid >>

I butiken

butiken

 

I vår butik hittar du allt från små tokiga leksaker till nyttiga bruksföremål. Specialdesignat eller serietillverkat. Enkelt eller exklusivt. Välkommen!

 

Vår butik >>

Fotoutställning om Andrés förvandling från kvinna till man
2014-07-23 09:13

PRESSINBJUDAN

Fotoutställning om Andrés förvandling från kvinna till man

Genom fotografen Ciprian Gorga får vi följa André Olofsson genom den långa och påfrestande processen att byta kön. Fotoutställningen An Ordinary Boy består av ett tjugotal dokumentära bilder och visas i höst på Arbetes museum.

 

Det är starka bilder som Ciprian Gorga visar i utställningen An Ordinary Boy på Arbetets museum i höst. I ett tjugotal bilder bjuds vi in i Andrés vardagsliv under de totalt fyra år som Ciprian Gorga följer honom. Det unika bildmaterialet ger oss en inblick i Andrés värld - med kompisarna, på besök hemma hos föräldrarna, vid möten med psykologer, sociologer, logopeder och läkare samt vid hans operationer. Smärtan är tydlig, liksom den förväntan och glädje André upplever på vägen mot sitt mål – att bli hel.


”Att leva som transsexuell har aldrig varit enkelt. Det har varit en lång väg för mig att gå, att acceptera att jag måste byta kön för att stå ut med livet. Det tog mig flera år och se sanningen. Tanken att aldrig kunna delta i vissa aktiviteter av rädsla för att bli på kommen och alltid bli påmind om att jag är transsexuell har varit en stor del av min vardag. Jag har aldrig kunnat slappna av. Tänk dig att varje dag pressa ihop överkroppen med tejp och bindor för att brösten inte ska synas, att sluta äta för att slippa mensen. Att darra av rädsla för att bli upptäckt varje gång någon rör vid dig, att låta bli att prata för att inte bli avslöjad på grund din ljusa röst. Att synas så lite så möjligt för att slippa berätta”, säger Andrè.


Andrè Olofsson föddes i Colombia 1988 och adopterades till ett tryggt föräldrahem i Göteborg. Men något kändes alltid fel. Det var något som inte stämde. Han hatade att vara ”mammas prinsessa” i klänningar och flätor, han avskydde dockor. Älskade boxning och ishockey. Och gillade tjejer. Homosexuell? Nej, så enkelt var det inte. För André kände sig inte hel. Kände vämjelse inför sin egen kropp. Längtade efter att bygga muskler och odla skägg. Först 18 år gammal vågade han erkänna vad som var fel: Hans biologiska kön.


Fotografen Ciprian Gorga föddes 1979 i Rumänien. Han är utbildad på Högskolan för fotografi i Göteborg och belönades med 2:a pris i Årets Bild 2013 med bildspelet Mitt inre kön. Sedan 2007 arbetar han som professionell fotograf med bas i Göteborg, där han också har undervisat i fotografi.An ordinary boy visas 13 september – 7 december.

 


Media är välkommen till pressvisning 11 september kl 10.00 då även Ciprian Gorga medverkar. Pressbilder finns på www.arbetetsmuseum.se under Press/pressbilder.


 

 

MER INFORMATION
Annelie Egelin Tärning, intendent Arbetets museum, tel: 011-23 17 06, 073-326 52 59, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Helena Karlsson, kommunikationschef Arbetets Museum, tel: 070-823 17 09 Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

 

Arbetets museum har det nationella uppdraget att skildra människors arbete, liv och villkor i sin verksamhet. I museets utställningar, seminarie- och programverksamhet vill museet väcka frågor för att få igång diskussioner och vara en del i den samtida debatten. På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

 

 

 
    Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping
Telefon: 011-18 98 00 (växel)
Fax: 011-18 22 90
epost: info@arbetetsmuseum.se
Öppet alla dagar 11-17
Tisdagar till 20 (ej kvällsöppet juni-aug)
Fri entré
Museet är stängt: långfredagen, påskafton
midsommarafton, midsommardagen, julafton
och nyårsdagen