Inta Ruka visar unikt urval bilder på Arbetets museum
2014-07-23 09:13

PRESSINBJUDAN

Inta Ruka visar unikt urval av bilder på Arbetets museum

Inta Ruka, lettisk fotograf med stora internationella framgångar, ställer ut på Arbetets museum i höst.

Inta Rukas bilder visas på Arbetets museum i höst

Utställningen You and Me presenterar ett unikt urval bilder från hennes samlingar. Inta Ruka nämns ibland som en av Europas främsta dokumentärfotografer med ett alldeles eget förhållningssätt. Hennes bilder skildrar ett intresse för människor och möten. Kännetecknande för hennes fotografi är respekten för andra människors livshistorier. Till varje porträtt skriver hon handskrivna berättelser som blir likt små noveller.

Tilltalad av den långsamma processen, arbetar hon bara med egna projekt. Bilderna är personliga porträtt av vanliga människor i hennes omgivning. Hon är självlärd och kopierar fortfarande sina bilder hemma. Hon använder den klassiska kameran Rolleiflex, alltid stativ och arbetar med det befintliga ljuset.

Det var på Venedigbiennalen för mer än tio år sedan som Inta Ruka fick sitt internationella genombrott. Hon har haft utställningar i England, Frankrike, Holland och Tyskland och finns representerad i flera internationella samlingar. Inta Ruka arbetar fortfarande som städerska på svenska ambassaden i Riga.

- Vi har länge velat visa Inta Rukas bilder och är väldigt glada över att det nu blivit möjligt. Hon är en fotograf som fångar människor i deras vardagsliv på ett närgånget men varsamt sätt, säger Annelie Egelin Tärning, intendent på Arbetets museum.

Utställningen som visas på Arbetets museum är en kombination av två utställningar som tidigare visats i Sverige och som är producerade av Fotografiska respektive Västerbottens museum.

You and Me visas 20/9 – 25/1.

MEDIA är välkommen till pressvisning 18 september kl 10.00 då även Inta Ruka medverkar.

PRESSBILDER finns på www.arbetetsmuseum.se under Press/pressbilder.

MER INFORMATION
Annelie Egelin Tärning, intendent Arbetets museum, tel: 011-23 17 06, 073-326 52 59, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Mårten Mellberg, programansvarig Arbetets museum, tel: 011-23 17 23, 073-753 40 64 Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Helena Karlsson, kommunikationschef Arbetets Museum, tel: 070-823 17 09 Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Arbetets museum har det nationella uppdraget att skildra människors arbete, liv och villkor i sin verksamhet. I museets utställningar, seminarie- och programverksamhet vill museet väcka frågor för att få igång diskussioner och vara en del i den samtida debatten. På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!