Stereotyper skärskådas
2014-06-16 14:52

TVÅ UTSTÄLLNINGAR

Nya utställningar väcker frågor om stereotypa bilder

Två av sommarens nya utställningar på Arbetets museum ägnas åt hur bilden påverkar såväl vuxna som barn. Med lekfullhet och allvar skärskådas bilderböcker för barn och politiska illustrationer i dagstidningar.

Vi möts hela tider av bilder i vår vardag, kanske nu mer än någonsin när sociala medier blixtsnabbt förmedlar inblickar i andras liv och upplevelser. Familjeutställningen Det var en gång… lyfter fram barnboksillustratörerna Gunna Grähs, Pija Lindenbaum och Lovisa Lesse som i sina bilderböcker valt bort allmänna schabloner och stereotyper och i stället visar verklighetsnära karaktärer. Här kan besökarna vandra runt i olika rum och bygga lego med UppfinnarJohanna, klä ut sig med Kenta och Lill-Zlatan eller ta en fika med Tutu och Tant Kotla. Texterna vänder sig i förstone till barn. I anslutning finns också en avdelning som byggts i samarbete med niondeklassare på Enebyskolan i Norrköping som en del av ett litterärt Skapandeskola-projekt.
Även i utställningen Det egna ansvaret i EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst utmanas bilder som konserverar förutfattade meningar om människan. I centrum står satirteckningar inom dagspress, en genre som delvis bygger på stereotyper. Frågan ställs hur satirtecknaren kan arbeta med att avbilda personer, roller och grupper för att undvika en människosyn som inte förmedlar allas lika värde. Den norska satirtecknaren Siri Dokken, som belönats med EWK-priset, visar egna bilder för att åskådliggöra hur hon tänker kring användandet av stereotyper i sitt arbete. I utställningen får besökaren också ta del av Bildskolan av Joanna Rubin Dranger, professor på Konstfack, som gör en historisk exposé över den rasistiska stereotypens historia.
Utställningarna pågår 28 juni – 23 november.

PRESSBILDER från utställningen finns på www.arbetetsmuseum.se under press/pressbilder

Bilder på illustratörer och författare finns att ladda hem från förlagen:

Pija Lindenbaum hhttp://bilder.norstedts.se/index2.aspx
Gunna Grähs här: http://www.printing.se/webnative/inprstyle/runstyle?
Lovisa Lesse (fotograf Aina Lesse): http://www.olika.nu/wp-content/uploads/2011/06/llesse.jpg
Ann-Christine Magnusson här (fotograf Jerker Odelholm): http://www.olika.nu/wp-content/uploads/2011/06/acmagnusson.jpg

VÄLKOMMEN PÅ PRESSVISNING:
När: Torsdagen 26 juni kl 10
Var: Arbetets museum, plan 2 (entréplanet)

Medverkande: Carina Milde, intendent EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst, Johanna Haverlind, utställningschef Arbetets museum

FÖR MER INFORMATION:
Johanna Haverlind, utställningschef, johanna.haverlind@arbetetsmuseum tel: 070- 623 17 42