Våga älska Norrköping
2014-06-10 14:49

GEMENSAM SOMMARSATSNING:

Mobilt museum samlar in ungdomars visioner

Ett cyklande museum rullar igång i sommar i Norrköping. Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum drar ut på turnén ”Makten är din” för att samla in ungdomars visioner för framtidens Norrköping. Resultatet ska bland annat visas på Augustifesten.

Den 24 juni trampar Majken Nilsen och Yvonne Olofsson iväg mot första anhalten Folkparken. Båda är projektanställda för att under sommaren jobba med museernas gemensamma utställning Kris & Vision – Våga älska Norrköping, som tecknar en bild av stadens utveckling. Yvonne och Majken tar satsningen in i framtiden genom att diskutera med ungdomar i åldern 13-20 år och samla in deras visioner och idéer för Norrköping. Varje medverkande ombeds skriva ned sitt förslag på ett papper med olika färg för varje område som besöks. Idéerna läggs i flaskor som tillsammans är tänkt att bilda en installation.
- Vi tar museerna till de platser där ungdomar hänger. Vi vill visa att ett museum kan vara något annat än hus med gamla saker, säger Majken Nilsen.
Yvonne Olofsson hoppas att cykelturnén ska bidra till att skapa en starkare vi-känsla bland unga i Norrköping.
- Till oss kan man komma och ta en fika och prata om vad som är bra och vad som kan bli bättre här i Norrköping.
De stannar i tre dagar på varje plats. Efter Folkparken väntar bland annat Gransjönäsbadet i Åby, Himmelstaslundsbadet och Hageby centrum.
Turnéplanen för hela sommaren ser ut så här:
24-26 juni Folkparken, 1-3 juli City, 8-10 juli Vasaparken, 15-17 juli Åby, 22-24 juli Himmelstalund
29-31 juli Hageby, 5-7 augusti Marielund, 14-15 augusti Augustifesten
Majken Nilsen avslutar inom kort estetiska programmet på de Geer-gymnasiet i Norrköping.
Yvonne Olofsson har tidigare gått utbildningen kultur, samhälle och mediegestaltning vid Linköpings universitet och driver konsthallen Verkstad: rum för konst.
PRESSBILDER finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under press.

VÄLKOMMEN PÅ PRESSKONFERENS:

När: 17 juni kl 14.30
Var: Norrköpings Skatepark, Himmelstalund
Medverkande: Majken Nilsen, Arbetets museum, Yvonne Olofsson, Norrköpings stadsmuseum

FÖR MER INFORMATION:

Sofie Lycksell, kommunikationschef Arbetets museum, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den tel: 070-828 05 03