Se Tranströmer
2014-06-02 10:03

NY UTSTÄLLNING

Fotografer tolkar Tranströmer

Nobelpristagaren Tomas Tranströmers bildrika poesi har inspirerat till Arbetets museums nya utställning Se Tranströmer. Här visar 20 fotografer visuella tolkningar av texter som de själva har valt.

Bilderna är både föreställande och abstrakta. Människor, natur och stad bildar motiven. Några fotografer har ovetande om varandra valt samma text. Vid sidan om varje foto finns dikten som varit utgångspunkten för bilden.

Fotografen Lisa Thanner fångade Preludier II i två ungdomars gemensamma lyssnade. Ett foto på en kvinna som hela sitt liv levt på flykt men nu fått uppehållstillstånd blev fotografen Joakim Roos tolkning av dikten Madrigal. Fotografen Nicklas Elmrin läste Romanska bågar och såg poesin i en man som pustar ut efter att ha vandrat i St Peterskyrkans tunga trappor.
- ¬Poesi och bilder är släkt med varandra i många avseenden. Tomas Tranströmers dikter ger i sin skenbara enkelhet ofta en fördjupad bild av livet. Bilden eller känslan som uppstår hos läsaren ger möjlighet till flera infallsvinklar, säger Mikael Ringlander, präst och tidigare pressfotograf som tog initiativ till utställningen och själv deltar med en bild.
Utställningen på Arbetets museum arrangeras av de 20 fotograferna i samarbete med Se Människan/Svenska kyrkan, Albert Bonniers Förlag och Bok & Bibliotek.

Utställningen visas 14 juni – 7 september.

Högupplösta pressbilder finns på www.arbetetsmuseum.se under press.

PRESSVISNING
Tid: 12 juni kl 13.00 OBS! Tiden
Var: Arbetets museum i Norrköping, plan 7
Medverkande: Annelie Egelin Tärning, Arbetets museum, Mikael Ringlander, Svenska kyrkan

FÖR MER INFORMATION:
Annelie Egelin Tärning, intendent Arbetets museum, tel: 073-326 52 59, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den
Mikael Ringlander, präst och projektledare Kultursamverkan Svenska kyrkan, 031-771 3056,
Sofie Lycksell, kommunikationschef, Arbetets museum, tel: 070-828 05 03, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Arbetets museum har det nationella uppdraget att skildra människors arbete, liv och villkor i sin verksamhet. I museets utställningar, seminarie- och programverksamhet vill museet väcka frågor för att få igång diskussioner och vara en del i den samtida debatten.