EWK:s Poetalbum
2014-05-28 08:00

NY UTSTÄLLNING

Poeter intar galleriet på EWK-museet

Elsa Grave, Nils Ferlin och andra poeter fångade av EWK:s ritstift visas i sommar på EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst. Tillsammans med bilderna får besökarna ta del av de dikter som tidigare publicerats tillsammans med teckningarna.

- Äntligen får jag presentera ett urval av de här oerhört vackra teckningarna från EWK:s första tid som professionell tecknare i Stockholm, säger Carina Milde, museets intendent.
Ewert Karlsson, tecknade 35 poeter. Till skaran hör Gunnar Ekelöf, Werner Aspenström, Kerstin Hed och Hjalmar Gullberg för att nämna några. EWK:s bilder är inte klassiska karikatyrer, fokus ligger på personkaraktäristik. Porträtten publicerades för första gången i tidskriften Perspektiv som gavs ut av LT:s förlag. De avporträtterade poeterna hade själva valt ut de dikter som publicerades tillsammans med bilderna.
Så här beskrev EWK själv i efterhand upprinnelsen till att han tecknade poeterna:
”Tidningslivet i Stockholm var Klara, och i kvarteren fanns också poeterna som en viktig del. Jag fascinerades av deras bohemliv som var mig främmande men jag kände samtidigt ett släktskap. De flesta av dem hade liksom jag kommit till staden från landsbygden, drivna av förvissningen att vi hade ett viktigt budskap. Men jag tycker också att mina teckningar hade ett släktskap med poesin. I båda fallen gällde det en koncentration i ord och bild.”
EWK:s poetalbum visas 9 juni – 2 november.

PRESSBILDER finns på www.arbetetsmuseum.se under press.

FÖR MER INFORMATION:
Carina Milde, intendent EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst,
Sofie Lycksell, kommunikationschef, Arbetets museum,

Ewert Karlsson (1918-2004) från Mogata i Östergötland, känd under signaturen EWK, är en av Sveriges största politiska illustratörer. EWK museet Centrum för politisk illustrationskonst på Arbetets museum har möjliggjorts tack vare donationer från Centerpartiet, LRF, Aftonbladet och Söderköpings kommun.