2014-04-28 09:45

NY STOR UTSTÄLLNING

Framtidsland utmanar vår vardag

Framtidsland, Arbetets museums största satsning någonsin, tar sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar.

Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid. Det löpande bandet var ett populärt inslag med nostalgifaktor i den tidigare stora utställningen Industriland. Även i Framtidsland rullar föremål genom utställningen på ett band, denna gång är de från 80-talet och framåt. I utställningen möter besökaren också ett organkabinett med bland annat mänskliga reservdelar och konstgjorda foster. En damm med karpar visar på miljömässiga möjligheter. I en boendeteater kan man skapa sitt eget familjeliv och i avdelningen om framtidens jobb är företagsledaren Antonia Ax:son Johnson en av flera visionärer som ger ungdomarna råd.

- Framtidsland är kanske Museisveriges djärvaste projekt, säger Niklas Cserhalmi, museidirektör. Vi vågar berätta om visioner och mål för hur vi faktiskt kan arbeta och leva på ett hållbart sätt i framtiden. Med Framtidsland vill vi sprida positiv energi för de nödvändiga förändringar som klimatrapporterna kräver.
Arbetets museum arbetar ofta fram en utställning tillsammans med målgruppen. Denna gång har ungdomar fört rundabordssamtal med forskare om tänkbara framtidsscenarier. Konstnärer har utgått från samtalen när de gestaltat utställningen. Samtalen mellan forskare och ungdomar kan besökarna lyssna på, bland annat via en talande tomat och en talande hamburgare. En särskild turnéutställning Framtidsland ungdom visas på de orter där ungdomar medverkat; Norrköping/Linköping, Falun, Kristianstad och Örebro.

Utställningens budget ligger på cirka sju miljoner kronor. Framtidsland beräknas stå i minst fem år men uppdateras kontinuerligt. Utställningen vänder sig till tonåringar i synnerhet men vi hoppas förstås att en bred allmänhet ska ha behållning av den.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven inviger utställningen 17 maj kl 12.00. I samband med vernissage bjuds besökarna även på stå-upp-komik och akrobatik, bland mycket annat.

VÄLKOMNA PÅ PRESSVISNING:

Tid: Onsdagen 14 maj kl 10.00 och kl 13.00 OBS! Två tillfällen.

Plats: Arbetets museum i Norrköping, plan 5

Pressbilder kommer att finnas att ladda hem från 12 maj, se www.arbetetsmuseum.se under press.

FÖR MER INFORMATION:
Ann-Sofie Axelsson, utställningsproducent, tel: 073-376 45 34, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

I projektgruppen för Framtidsland har LO, Svenskt Näringsliv, TCO, EON och Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson ingått. Projektet har även fått stöd av PostkodLotteriets Kulturstiftelse, Kulturbryggan, Antonia Ax:son Johnsons Stiftelse för Miljö och Utveckling, Sparbanksstiftelsen Alfa, Framtidens kultur, ABF, Sensus, LRF, Forskningsstiftelsen Formas, Stiftelsen Sveriges allmänna folkskollärareförening och Institutet för Framtidsstudier.