Logga in
Café Strykjärnet

Bakverk, lättare luncher, internationellt utbud av te, cookies och läsk. Vi har öppet måndag - söndag kl. 11-17.

Café >>

 
Restaurang Laxholmen

Serverar en lunchbuffé med olika rätter, stort salladsbord och efterrätt mån-fre kl.11.14.

Restaurang >>

NYHETSBREV

Skriv in din mailadress och prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Öppettider

Kulturnatten_huset

 

Öppet vardag och helg

kl.11-17 hela sommaren

 

Fri entré till alla utställningar

 

HITTA TILL OSS 

 

BESÖKA MUSEET

 

facebook-icon

 

youtube-icon

 

 

 

Konferens

Lokatten

 

Gör din konferens till en annorlunda upplevelse. Industriell charm, personligt bemötande och god service hjälper dig att skapa ett lyckat möte. Välkommen!


Konferens kryddad med kultur >>

Bloggar

Tottes blogg

Följ med vår arbetslivsintendent Torsten Nilsson ut i Sverige och se arbetet på några arbetslivsmuseer.

 

Tottes blogg >>

 

Framtidsland

Följ våra ungdomsgrupper när de gestaltar sina visioner om det framtida, hållbara samhället. 

 

Bloggen Framtidsland >>

 

Hej Framtid

Följ med vår producent Ann-Sofie Axelsson i jakten på framtiden.

 

Bloggen Hej Framtid >>

I butiken

butiken

 

I vår butik hittar du allt från små tokiga leksaker till nyttiga bruksföremål. Specialdesignat eller serietillverkat. Enkelt eller exklusivt. Välkommen!

 

Vår butik >>

Framtidsland
2014-04-28 09:45

NY STOR UTSTÄLLNING

Framtidsland utmanar vår vardag

Framtidsland, Arbetets museums största satsning någonsin, tar sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. 

 Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid. Det löpande bandet var ett populärt inslag med nostalgifaktor i den tidigare stora utställningen Industriland. Även i Framtidsland rullar föremål genom utställningen på ett band, denna gång är de från 80-talet och framåt. I utställningen möter besökaren också ett organkabinett med bland annat mänskliga reservdelar och konstgjorda foster. En damm med karpar visar på miljömässiga möjligheter. I en boendeteater kan man skapa sitt eget familjeliv och i avdelningen om framtidens jobb är företagsledaren Antonia Ax:son Johnson en av flera visionärer som ger ungdomarna råd.

- Framtidsland är kanske Museisveriges djärvaste projekt, säger Niklas Cserhalmi, museidirektör. Vi vågar berätta om visioner och mål för hur vi faktiskt kan arbeta och leva på ett hållbart sätt i framtiden. Med Framtidsland vill vi sprida positiv energi för de nödvändiga förändringar som klimatrapporterna kräver.
Arbetets museum arbetar ofta fram en utställning tillsammans med målgruppen. Denna gång har ungdomar fört rundabordssamtal med forskare om tänkbara framtidsscenarier. Konstnärer har utgått från samtalen när de gestaltat utställningen. Samtalen mellan forskare och ungdomar kan besökarna lyssna på, bland annat via en talande tomat och en talande hamburgare. En särskild turnéutställning Framtidsland ungdom visas på de orter där ungdomar medverkat; Norrköping/Linköping, Falun, Kristianstad och Örebro.

Utställningens budget ligger på cirka sju miljoner kronor. Framtidsland beräknas stå i minst fem år men uppdateras kontinuerligt. Utställningen vänder sig till tonåringar i synnerhet men vi hoppas förstås att en bred allmänhet ska ha behållning av den.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven inviger utställningen 17 maj kl 12.00. I samband med vernissage bjuds besökarna även på stå-upp-komik och akrobatik, bland mycket annat.


VÄLKOMNA PÅ PRESSVISNING:

Tid: Onsdagen 14 maj kl 10.00 och kl 13.00 OBS! Två tillfällen.

Plats: Arbetets museum i Norrköping, plan 5

Pressbilder kommer att finnas att ladda hem från 12 maj, se www.arbetetsmuseum.se under press.


FÖR MER INFORMATION:
Ann-Sofie Axelsson, utställningsproducent, tel: 073-376 45 34, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den
Niklas Cserhalmi, museidirektör, tel: 073-331 81 82, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den
Sofie Lycksell, kommunikationschef, tel: 070-828 05 03, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den


I projektgruppen för Framtidsland har LO, Svenskt Näringsliv, TCO, EON och Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson ingått. Projektet har även fått stöd av PostkodLotteriets Kulturstiftelse, Kulturbryggan, Antonia Ax:son Johnsons Stiftelse för Miljö och Utveckling, Sparbanksstiftelsen Alfa, Framtidens kultur, ABF, Sensus, LRF, Forskningsstiftelsen Formas, Stiftelsen Sveriges allmänna folkskollärareförening och Institutet för Framtidsstudier.

 
    Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping
Telefon: 011-18 98 00 (växel)
Fax: 011-18 22 90
epost: info@arbetetsmuseum.se
Öppet alla dagar 11-17
Tisdagar till 20 (ej kvällsöppet juni-aug)
Fri entré
Museet är stängt: långfredagen, påskafton
midsommarafton, midsommardagen, julafton
och nyårsdagen