Define me
2014-04-15 11:47

NY UTSTÄLLNING

Studenter tolkar etnicitet i bilder

Fotostudenters egna fria tolkningar av begreppet etnicitet visas i utställningen Define me som öppnas på Arbetets museum 26 april.

Bilderna är ett resultat av ett nyligen påbörjat samarbete mellan museet och yrkeshögskoleutbildningen Fotograf för reklam och magasin vid Gamleby folkhögskola. Utställningen har stor bredd och spänner över många olika ämnen, allt från feminism och fred till utseende och yrke. Totalt 28 bilder visas upp. En del studenter har valt att göra sin tolkning utifrån personliga erfarenheter och upplevelser medan andra utforskat och speglat andras levnadsätt och historier. I det fotografiska arbetet har andra närliggande ord lyfts fram, identitet är ett av dessa.­

- Vi har funderat mycket på normer och vad som definierar oss som människor. Genom det fotografiska uttrycket har vi gjort bilder av sådant som kan vara svårt att uttrycka med ord. Vi har valt att lämna mycket till besökarnas personliga tolkning just för att få igång en diskussion om vad begreppet kan innebära, säger Kiia Valavaara, pressansvarig student.

Annelie Egelin Tärning, projektledare vid Arbetets museum, tycker att det är roligt att en fotoutbildning tar sig an begreppet etnicitet, ett av museets kärnvärden.

- ­Studenternas bilder visar att kommersiellt och dokumentärt foto kan ligga väldigt nära varandra när det gäller att förmedla berättelser och ståndpunkter, säger hon.

Utställningen pågår till 8 juni.

PRESSBILDER finns att ladda ned under www.arbetetsmuseum.se/press

Välkommen till pressvisning av utställningen Define me på Arbetets museum i Norrköping.
DAG: torsdag 24 april
TID: kl.10.00
PLATS: plan 5

FÖR MER INFORMATION:
Kiia Valavaara, pressansvarig student, Yrkeshögskolan Fotograf för reklam och magasin,
Mattias Wallin, utbildningsledare, Yrkeshögskolan Fotograf för reklam och magasin,
Annelie Egelin Tärning, intendent Arbetets museum 073-326 52 59, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den
Mårten Mellberg, programansvarig, Arbetets museum, 073-753 40 64, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Arbetets museum har det nationella uppdraget att skildra människors arbete, liv och villkor i sin verksamhet. I museets utställningar, seminarie- och programverksamhet vill museet väcka frågor för att få igång diskussioner och vara en del i den samtida debatten.

Yrkeshögskolan Fotograf för reklam och magasin är en två årig utbildning till yrkesfotograf. Huvudman för skolan är Gamleby Folkhögskola som är en del av landstinget i Kalmar län.