Okänd teckning söker
2014-03-25 11:48

NY UTSTÄLLNING

EWK-museet behöver besökarnas hjälp

Känner du igen någon person på bilderna? Vad är det för fråga som EWK kommenterat? I nya temautställningen Okänd teckning söker efterlyser EWK-museet besökarnas hjälp med att tolka en utvald samling teckningar som saknar väsentlig information.

- Politisk illustrationskonst är ett viktigt källmaterial som synliggör samtida strömningar, attityder och maktrelationer. Om bilder saknar bakgrundsinformation kan de vara svårtolkade, säger Carina Milde, museets intendent som nu hoppas att museibesökarna ska bidra med data till den nya utställningen.
Ett 40-tal bilder ställs ut. Besökarna får möjlighet att direkt på plats skriva ned informationen eller mejla sina berättelser om bilderna till Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den .
EWK-museet öppnade år 2009 som det första nationella centrat för politisk illustrationskonst i Sverige. Ett av målen är att göra alla EWK:s originalteckningar tillgängliga för såväl studenter och forskare som besökare och museianställda. Tack vare ett projekt, finansierat av Riksbankens jubileumsfond, arbetar sedan 1 februari Andreas Nilsson med att göra EWK-museets arkivdatabas sökbar. Under närmaste året kommer han att kontakta personal på arkiv och bibliotek samt personer som arbetade eller stod EWK nära för att samla in berättelser kring de 2 300 bilder som finns i museets eget arkiv.

Utställningen Okänd teckning söker pågår 5 april – 8 juni i EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst på Arbetets museum.

PRESSVISNING: Torsdag 3 april kl 10.00, plan 3

FÖR MER INFORMATION:
Carina Milde, intendent EWK-museet Centrum för politiska illustrationskonst,
Andreas Nilsson, projektledare, EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst,
Sofie Lycksell, kommunikationschef, Arbetets museum,

Ewert Karlsson (1918-2004) från Mogata i Östergötland, känd under signaturen EWK, är en av Sveriges största politiska illustratörer. EWK museet Centrum för politisk illustrationskonst på Arbetets museum har möjliggjorts tack vare donationer från Centerpartiet, LRF, Aftonbladet och Söderköpings kommun.