Final
2014-03-02 21:05

FRAMGÅNG FÖR ARBETETS MUSEUM

Jobbcirkus till final i Årets utställning

Utställningen Jobbcirkus på Arbetets museum kan bli Årets utställning 2013. Forum för utställare har utsett den till en av tre finalister i den nationella tävlingen.

Jobbcirkus, som ännu pågår på Arbetets museum, tar upp framtidens arbetsmarknad med särskilt fokus på industrin samt ungdomars egna tankar inför val av utbildning och yrke.

”Med ett personligt tilltal och en kravlös, lekfull gestaltning tar utställningen med besökaren på denna snåriga resa till yrkeslivet” heter det bland annat i juryns motivering.

- Jättekul att Arbetets museum går direkt till final första gången som vi tävlar, säger utställningschef Johanna Haverlind. Vi är särskilt nöjda med att vi lyckades få till lekfullheten trots det komplexa ämnet. När vi väl kom på namnet Jobbcirkus frigjordes kreativiteten.

Syftet med tävlingen är att uppmuntra utveckling av utställningen som medium. Berättelse och dramaturgi, gestaltning, publikvänlighet och metod har ingått i juryns bedömning.
Övriga finalister i tävlingen är Kretsloppslandet på Tekniska kvarnen i Örebro samt Vi är romer på Göteborgs stadsmuseum. Forum för utställares medlemmar avgör vem som vinner genom omröstning som pågår 3-31 mars. Priset Årets utställning delas ut på Riksförbundet Sveriges Museers vårmöte i Umeå den 8 april 2014.

Så här motiverar juryn valet av Jobbcirkus:
”För många unga känns gymnasievalet som en riktig cirkus. Att välja rätt kräver kunskap, mod och eftertanke. Med ett personligt tilltal och en kravlös, lekfull gestaltning tar utställningen med besökaren på denna snåriga resa till yrkeslivet. Individens och arbetsmarknadens oändliga möjligheter visualiseras på ett lockande och interaktivt sätt som ger överblick. Arbetets museum har i en aktiv process låtit målgruppen bidra till att skapa en angelägen utställning som strävar efter att stärka dem som skapar framtidens jobb. ”

Läs mer om priset på www.forumforutstallare.se

Bilder på utställningen Jobbcirkus finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under pressbilder

MER INFORMATION:
Johanna Haverlind, utställningschef Arbetets museum, tel 011- 23 17 02, 070 – 623 17 42
Annelie Egelin Tärning, intendent Arbetets museum, tel: 011-23 17 06, 073 – 326 52 59
Bianca Leidi, ordförande Forum för utställare, tel: 010 – 456 12 35 Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Jobbcirkus är producerad av Arbetets museum med stöd av Regionförbundet Östsam och Länsstyrelsen i Östergötland. Unionen, IF-Metall, Svenskt Näringsliv och Industrikompetens har varit delaktiga i projektet. Företag och kommuner i Östergötland har bidragit till att finansiera utställningen.