Om museet

Om Arbetets museum

Arbetets museum är en nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor. I våra utställningar, seminarier och programverksamhet vill vi hellre väcka frågor än ge enkla svar. Vi vill inspirera till egna tankar, funderingar och diskussioner. Vi vill också låta många olika röster komma till tals.

Arbetets museums uppdrag

Vårt uppdrag är att dokumentera arbetet och levandegöra arbetets historia genom att: vara ett forum för debatt och gestaltning av kvinnors och mäns arbetsliv och arbetsförhållanden, initiera, driva och stödja forskning inom museets verksamhetsområde samt i övrigt ta hand om och utveckla verksamheten efter de riktlinjer som huvudmännen anger.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för alla arbetslivsmuseer i Sverige. Vi ska bevara och bruka vårt kulturarv för att på så sätt ge perspektiv på vår samhällsutveckling och människors villkor.Arbetets museum ska dokumentera industrisamhällets historia och samarbeta med andra museer och institutioner med industrihistorisk inriktning.

Vi ska stimulera till debatt inom vårt område - arbete och arbetets villkor.
 Arbetets museum ska även utveckla sin egen kunskapsbank och då lägga särskild vikt vid kontakter med universitet och högskolor, skolor, andra museer samt övriga institutioner inom vårt område.

Arbetssätt

Vårt arbetssätt bygger på samverkan över traditionella gränser där vetenskaplig dokumentation, konstnärlig gestaltning och samhällsdebatt förenas. Till de större projekten knyter vi forskare, konstnärer och organisationer med uppdrag att belysa kvinnors och mäns erfarenheter, från livet i allmänhet och arbetslivet i synnerhet.

Vi samlar inga föremål utan samlar i stället yrkesminnen som presenteras i form av skrifter och utställningar. Genom seminarier och programverksamhet skapar vi forum för kommunikation och debatt. Här får vi också återkoppling till museets verksamhet och idéer till nya dokumentationer och utställningar.
 En samverkansspiral som är en aldrig sinande källa till förnyelse och utveckling.

Huvudmän

Arbetets museum är en enskild stiftelse med LO, TCO, ABF, KF och Sensus studieförbund som huvudmän.
Museets drift finansieras genom statliga bidrag, projektmedel från stiftelser och organisationer samt kommersiell verksamhet som konferensverksamhet, restaurang och butik. LO och KF upplåter via sitt gemensamma handelsbolag museifastigheten för vår verksamhet.

Arbetets museums styrelse 2014

Ordinarie ledamöter