Logga in
Café Strykjärnet

Bakverk, lättare luncher, internationellt utbud av te, cookies och läsk. Vi har öppet måndag - söndag kl. 11-17.

Café >>

 
Restaurang Laxholmen

Serverar en lunchbuffé med olika rätter, stort salladsbord och efterrätt mån-fre kl.11.14.

Restaurang >>

NYHETSBREV

Skriv in din mailadress och prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Framtidsland

Foto: Peter Holgersson/Arbetets museum      

 

FRAMTIDSLAND

17 MAJ 2014 - 2019

Arbetets museums största satsning någonsin, Framtidsland, tar sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar.

Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.
Det löpande bandet var ett populärt inslag med nostalgifaktor i den tidigare stora utställningen Industriland. Även i Framtidsland rullar föremål genom utställningen på ett band, denna gång är de från 80-talet och framåt.

 

I utställningen möter besökaren också ett organkabinett med bland annat mänskliga reservdelar och konstgjorda foster. En damm med karpar visar på miljömässiga möjligheter. I en boendeteater kan man skapa och plåta sitt eget familjeliv och i avdelningen om framtidens jobb är entreprenören Antonia Ax:son Johnson en av flera visionärer som ger ungdomarna råd.


Till grund för utställningen ligger rundabordssamtal mellan forskare och ungdomar om tänkbara framtidsscenarier. Konstnärer har utgått från samtalen när de gestaltat utställningen. Samtalen mellan forskare och ungdomar kan besökarna lyssna på, bland annat via en talande tomat och en babblande hamburgare.


En särskild turnéutställning Framtidsland ungdom visas på de orter där ungdomar medverkat; Falun, Kristianstad och Örebro. Ungdomar även från Linköping/Norrköping har deltagit. Vårt mål är att just ungdomar ska se utställningen och lämna museet med en känsla av framtidsoptimistism.

 

Framtidsland beräknas stå i minst fem år men uppdateras efter hand.

 

 

 

 

 

Framtidsland produceras med stöd av: ABF, Axfoundation, E.ON, Formas, Stiftelsen Framtidens Kultur, Institutet för framtidsstudier, Kulturbryggan, LO, LRF, PostkodLotteriets Kulturstiftelse, Sensus, Sparbanksstiftelsen Alfa, Svenskt Näringsliv och TCO.

 
    Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping
Telefon: 011-18 98 00 (växel)
Fax: 011-18 22 90
epost: info@arbetetsmuseum.se
Öppet alla dagar 11-17
Tisdagar till 20 (ej kvällsöppet juni-aug)
Fri entré
Museet är stängt: långfredagen, påskafton
midsommarafton, midsommardagen, julafton
och nyårsdagen