Aktuella Utställningar

HURRA FÖR YTTRANDEFRIHETEN!

5 DECEMBER - 26 APRIL 2015

Misshandlade, åtalade och hotade. Vissa blir till och med dödade. Satirtecknare i andra länder som häcklar makten lever farligt. Att politiker, religiösa ledare och storföretag räds deras vassa pennor visar samtidigt på bildens kraft att påverka.

Utställningen visar verk från några av dessa dolda hjältar från bland annat Syrien, Bangladesh och Mexiko. Tre av dem lever idag med fristadsskydd i Norge, som firar 200 år av yttrandefrihet. Den infördes med den grundlag som antogs 17 maj 1814. I utställningen kommenterar därför norska satirtecknare det fria ordet, vad som hotar det och hur vi använder det.

Utställningen är producerad tillsammans med Avistegnernes Hus i Drøbak och organisationen Cartoonist Rights Network International.

Välkommen på vernissage fredag 5 december kl 13
Exilkonstnärer samt representanter från fristadsnätverket i Norrköping medverkar. Särskilt inbjudna gäster från Norge är Arifur Rahman, satirtecknare från Bangladesh som fått fristadsskydd i staden Dröbak och Vigdis Wolden från Avistegnernes hus.