Aktuella Utställningar

YOU AND ME

Fotograf Inta Ruka

20 SEPTEMBER 2014 - 25 JANUARI 2015

Inta Ruka, lettisk fotograf med stora internationella framgångar, ställer ut på Arbetets museum i höst. Utställningen You and Me presenterar ett unikt urval bilder från hennes samlingar.

Inta Ruka nämns ibland som en av Europas främsta dokumentärfotografer med ett alldeles eget förhållningssätt. Hennes bilder skildrar ett intresse för människor och möten. Kännetecknande för hennes fotografi är respekten för andra människors livshistorier. Till varje porträtt skriver hon handskrivna berättelser som blir likt små noveller.

Tilltalad av den långsamma processen, arbetar hon bara med egna projekt. Bilderna är personliga porträtt av vanliga människor i hennes omgivning. Hon är självlärd och kopierar fortfarande sina bilder hemma. Hon använder den klassiska kameran Rolleiflex, alltid stativ och arbetar med det befintliga ljuset.

Det var på Venedigbiennalen för mer än tio år sedan som Inta Ruka fick sitt internationella genombrott. Hon har haft utställningar i England, Frankrike, Holland och Tyskland och finns representerad i flera internationella samlingar. Inta Ruka arbetar fortfarande som städerska på svenska ambassaden i Riga.

- Vi har länge velat visa Inta Rukas bilder och är väldigt glada över att det nu blivit möjligt. Hon är en fotograf som fångar människor i deras vardagsliv på ett närgånget men varsamt sätt, säger Annelie Egelin Tärning, intendent på Arbetets museum.

Utställningen som visas på Arbetets museum är en kombination av två utställningar som tidigare visats i Sverige och som är producerade av Fotografiska respektive Västerbottens museum.