Aktuella Utställningar

EWK 1436 HEAD Okand teckning soker

Okänd teckning söker

5 APRIL - 8 JUNI

I nya temautställningen Okänd teckning söker efterlyser EWK-museet besökarnas hjälp med att tolka en utvald samling teckningar som saknar väsentlig information.

– Politisk illustrationskonst är ett viktigt källmaterial som synliggör samtida strömningar, attityder och maktrelationer. Om bilder saknar bakgrundsinformation kan de vara svårtolkade, säger Carina Milde, museets intendent som nu hoppas att museibesökarna ska bidra med data till den nya utställningen.

Ett 40-tal bilder ställs ut. Besökarna får möjlighet att direkt på plats skriva ned informationen eller mejla sina berättelser om bilderna.

EWK-museet öppnade år 2009 som det första nationella centrat för politisk illustrationskonst i Sverige. Ett av målen är att göra alla EWK:s originalteckningar tillgängliga för såväl studenter och forskare som besökare och museianställda. Tack vare ett projekt, finansierat av Riksbankens jubileumsfond, arbetar sedan 1 februari Andreas Nilsson med att göra EWK-museets arkivdatabas sökbar. Under närmaste året kommer han att kontakta personal på arkiv och bibliotek samt personer som arbetade eller stod EWK nära för att samla in berättelser kring de 2 300 bilder som finns i museets eget arkiv.

Exempel på det vi nu vet om några av bilderna tack vare våra besökare

EWK 0468

På bilden från 1990 kontrollerar Margaret Thatcher som var Storbritanniens premiärminister Norman Willis, generalsekreterare för Trades Union Congress (TUC) som samlade landets fackföreningar.

EWK 0631             EWK 1621

Här syns Tadeusz Mazowiecki, polsk premiärminister efter de första fria valen i Polen 1989 och en av ledarna för Solidaritet. Bilden till höger visar Dag Hammarskjöld som var FN:s generalsekreterare från 1953 fram till 1961 då han omkom i en flygolycka i Kongo.

EWK 1687EWK 0675

Den första personen är Eric Holmqvist, socialdemokratisk inrikesminister under den så kallade ”Gröna vågen” då många flyttade till landsbygden och städernas befolkning minskade. Bredvid honom syns Bertil Jonasson, centerpartist som satt tre decennier i riksdagen åren 1958–1988.

EWK 0980       EWK 1242

Här syns två ledare, dels Isabel Peron som blev Argentinas ledare 1974 efter hennes make presidenten Juan Peróns död, dels Edward Gierek som ledde Polens kommunistparti PZPR 1970–1980.

EWK 1384EWK 1424

Småbarnsmamman Lena Thörnell räddade en man från att drunkna när hon var ute och promenerade i Örebro och blev utsedd till månadens svensk av Aftonbladet. Bredvid henne står läkaren Olle Hansson som lyckades stoppa antibiotikapreparatet Enterovioform med biverkningar som hade gjort tusentals personer förlamade eller blinda.

EWK 1539EWK 1395

Enar Lindgren var skyddsombud i Västmanland som stoppade SJ:s besprutning av banvallar genom att kräva garantier om att det inte innebar en arbetsmiljörisk. Till vänster står Lisbeth Oskarsson, sjuksköterska på S:t Eriks sjukhus i Stockholm som under en brand räddade många patienter. Båda utsågs till månadens svenskar av Aftonbladet under 1975.

EWK 1498EWK 1418

Dessa två politiker är Jeremy Thorpe som ledde brittiska Liberal Party 1967-1976, och Valter Åman som satt i riksdagen för Socialdemokraterna och var ordförande i grundlagberedningen inför 1974 års regeringsform. Den innebar bland annat att kungen fråntogs allt politiskt inflytande och endast fick ceremoniella uppgifter.

EWK 2008

Här syns ledarskiktet i Stockholm under 1960-talet. Joakim Garpe (t.v.) var Storstockholmsborgarråd för Socialdemokraterna, Per-Olof Hanson i mitten var finansborgarråd för Folkpartiet och efterträdde 1966 Hjalmar Mehr (t.h.), socialdemokrat som tidigare varit finansborgarråd och sedan blev det igen ytterligare en period under 1970-talet.

EWK 1544EWK 1904

Gösta Ehrensvärd var professor i biokemi vid Lunds universitet och skrev böcker om energi- och miljöfrågor. Bland annat påpekade han redan 1971 att jordens resurser är ändliga och inte klarar en evig tillväxt. Bredvid syns USA:s utrikesminister Henry Kissinger och hans fru diplomaten Nancy Kissinger som följde med honom på många av hans resor, bland annat för att minska spänningen mellan Israel och dess grannländer efter Oktoberkriget 1973.